Livsmedelsverket lanserar en informationssatsning riktad till de omkring två miljoner personer i Sverige som har egen dricksvattenförsörjning. Myndigheten vill öka beredskapen inför kriser och lyfter fram en lista med tips till fastighetsägare. En ny undersökning visar att endast sex av tio med egen brunn anser att de har ansvar för att vattnet både räcker och är säkert att dricka.
Fastighetsägare som får sitt dricksvatten från egen brunn eller vattentäkt har fullt ansvar för att vattnet är tillräckligt och hälsosamt. Trots det uppger bara sex av tio brunnsägare att de ser ansvaret som sitt eget, enligt en undersökning som Livsmedelsverket genomförde i somras.
För att öka medvetenheten genomför myndigheten en informationsinsats med fokus på krisberedskap. En del av satsningen är en lista med tips på hur fastighetsägare kan minska risken för avbrott och vad de kan göra om en kris inträffar.
– Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Även om många redan har en fylld vattendunk hemma eller kan koka vatten på gasolkök eller liknande, finns det saker man kan göra i förväg för att minska risken för avbrott eller andra problem, säger Anna Forsberg, handläggare inom dricksvatten på Livsmedelsverket.
För de fastighetsägare som behöver stöd och råd om vad som gäller lokalt, till exempel utifrån geografiska eller miljömässiga förhållanden, hänvisar Livsmedelsverket oftast till kommunen.
– Vi är många som möter privatpersoner med egen brunn och tillsammans kan vi nå ut bredare. Om brunnsägare har en bra beredskap att hantera oväntade händelser kan offentliga resurser användas till de mest behövande. Precis som när det gäller övrig hemberedskap, säger Anna Forsberg.
Källa: Livsmedelsverket