Vattenbrist hotar i södra Sverige – kommuner pressas

Kungsbacka kommun uppmanar till att vattna med vattenkanna i stället för slang. Foto: Istock/VA SYD
Kungsbacka kommun uppmanar till att vattna med vattenkanna i stället för slang. Foto: Istock/VA SYD

Vattenläget är ansträngt i flera sydsvenska kommuner. I Kungsbacka och stora delar av Skåne är grundvattennivåerna låga och förbrukningen hög. Kommunerna varnar nu för risk för bevattningsförbud och kapacitetsproblem i dricksvattensystemen.

Torka och högt tryck i systemen

I Kungsbacka går det tidvis åt mer dricksvatten än vad som hinner produceras. Situationen är så pass allvarlig att kommunen uppmanar invånarna att spara på vattnet.

– Nu räknas varje droppe! Hjälp till att spara på vattnet så kanske vi kan undvika ett bevattningsförbud, säger Catarina Sundberg, verksamhetschef Vatten Avlopp Bredband och Projekt & Bygg.

Grundvattennivåerna i Fjärås bräcka, där Kungsbacka kommuns vatten hämtas, sjunker. Dricksvattnet består av en blandning av naturligt grundvatten och vatten från Lygnern, som infiltreras genom åsen.

– Det vatten vi hämtar från Lygnern tar några veckor att infiltrera genom Fjärås bräcka. Därför är det viktigt att vi redan nu plattar ut kurvan så att vi hinner fylla på och att nivån i Fjärås bräcka inte blir för låg. Vi måste hinna fylla vattentornen under nätterna så att det finns tillräckligt tryck i brandposter för Räddningstjänsten. Vi kan heller inte ta ut hur mycket vatten som helst från Lygnern eftersom vi har en vattendom att förhålla oss till, säger Catarina Sundberg.

VA SYD: Läget allvarligt även i Skåne

Samtidigt rapporterar VA SYD att grundvattennivåerna i Skåne är mycket under det normala. Enligt SMHI hade april den lägsta nederbörden på över 100 år.

– Nu när det är varmt och torrt behöver vi alla tänka extra mycket på hur vi använder vårt dricksvatten. Det är inte bara tillgången till vatten som påverkar utan även att systemet ska räcka till för att få ut vatten när förbrukningen är hög, säger Josefin Barup, dricksvattenchef på VA SYD.

I sydvästra Skåne kommer dricksvattnet huvudsakligen från sjöar, via Sydvattens anläggningar Ringsjöverket och Vombverket. Vissa orter har lokala grundvattenverk.

Burlöv får vatten från sjön Bolmen och Vombsjön samt en mindre mängd från Bulltofta vattenverk i Malmö.
Eslöv har ett lokalt grundvattenverk i Hurva, där återkommande låga nivåer lett till bevattningsförbud varje sommar. En överföringsledning från Ringsjöverket till Hurva planeras.
Lomma får sitt dricksvatten från Bolmen.
Lund får vatten från Bolmen, Vombsjön samt grundvatten från Skatteberga.
Malmö får vatten från Bolmen, Vombsjön och grundvatten från Grevie, som behandlas vid Bulltofta.
Svedala får vatten från Vombsjön.

Kapacitetsbrist är en ytterligare utmaning.

– Vi vet att vattenförbrukningen när den blir som högst kan överskrida vår förmåga att distribuera vatten i ett visst område. Då kan det bli det lågt tryck eller till och med helt tomt i kranen. Det är alltså inte bara en faktisk vattenbrist som kan vara problemet, utan även systemets kapacitet, säger Josefin Barup.

Kommunerna uppmanar invånarna att använda vatten smart och jämnt över dygnet för att minska trycket på systemen.

Källa: VA SYD och Kungsbacka kommun