En ny rapport från Livsmedelsverket visar att halterna av PFAS i animaliska livsmedel generellt är låga, men att kräftor från Vättern sticker ut. Samtliga analyserade prover av signalkräftor från sjön överskred minst ett av gränsvärdena för PFAS4. Rapporten bygger på 85 prover av kött, fisk, skaldjur och ägg som analyserades under 2024.
Resultaten visade inga eller mycket låga halter av PFAS i nötkött, lammkött, renkött, importerad havsfisk, svenska blåmusslor samt i konventionellt producerade ägg. Ekologiska ägg innehöll något högre nivåer, men halterna låg ändå klart under de gällande gränsvärdena.
– Eftersom det nu finns gränsvärden har vi fått muskler att mer systematiskt kontrollera PFAS i livsmedel i Sverige för att kunna skydda konsumenterna. PFAS i livsmedel kommer att kontrolleras varje år framöver, säger Petra Bergkvist, handläggare på Livsmedelsverket.
Kraftigt förhöjda halter i kräftor från Vättern
De högsta halterna uppmättes i signalkräftor från Vättern. Alla sju analyserade prover överskred minst ett av gränsvärdena för PFAS4. Enligt Livsmedelsverket är det sedan tidigare känt att föroreningar finns i både bottensediment och vatten i sjön.
– Resultatet av analyserna bekräftar vår kunskap om att PFAS finns i miljön men koncentreras framför allt i fisk från förorenade sjöar. Fortsatta årliga provtagningar kommer att ge oss en tydligare bild av PFAS-halterna i livsmedel som produceras i olika delar av Sverige, säger Petra Bergkvist, handläggare vid Livsmedelsverket.
Sedan 2023 finns gränsvärden för fyra specifika PFAS-föreningar, kallade PFAS4, i vissa animaliska livsmedel. Dessa ligger till grund för rapportens bedömningar.
Källa: Livsmedelsverket