En ny rapport från WaterAid i samarbete med Tree Aid visar att skogsavverkning hotar tillgången till dricksvatten. Rapporten har undersökt skogsavverkning i Västafrika och visar att nära tio hektar grundvatten kan försvinna per tusen hektar avverkad skog. Det innebär att om ett skogsområde stort som Stockholms innerstad avverkas, kan grundvattnet motsvarande en yta lika stor som Gamla stan försvinna.
– Det pratas mycket om att vi behöver spara på dricksvattnet genom att exempelvis ta kortare duschar, men sällan om att vi måste skydda och återställa natur för att vattnet inte ska ta slut. En välmående natur och friska skogar ger oss mycket tillbaka, inte bara i form av artrikedom och minskade utsläpp, utan också genom att förse oss med dricksvatten. Det här behöver världens ledare ta hänsyn till under klimattoppmötet COP30 i Brasilien, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare WaterAid.
Minskande grundvattennivåer
Rapporten From Roots to Rivers: How Deforestation Impacts Freshwater Access undersöker hur markområden i Niger, Nigeria och Ghana har påverkats av skogsavverkning under de senaste tolv åren, och hur detta hänger ihop med tillgången till dricksvatten.
Rapporten visar att närmare tio hektar grundvatten försvinner för varje tusen hektar skog som avverkas. Det beror på att skogen bidrar till balans i vattnets kretslopp genom att exempelvis binda fukt och återställa grundvattennivåer. När skog avverkas påverkas därför mängden grundvatten och därmed även tillgången till dricksvatten och dess kvalitet, samtidigt som torka breder ut sig och ökenlandskap sprider sig.
Rapporten visar även på positiva exempel, som i delar av Niger där återställda skogsområden har bidragit till att öka mängden grundvatten. Utvecklingen går alltså att vända.
Vatten, klimat och natur hänger ihop
– Alltför ofta hanteras klimat, natur och vatten som separata frågor, trots att de hänger ihop. Därför har WaterAid uppmanat fler länder att inkludera vattenhantering i sitt klimatarbete, för att arbeta med klimat, natur och vatten på ett integrerat och effektivt sätt. Under COP30 behöver världens ledare även ge vatten, sanitet och hygien större tyngd i det globala anpassningsmålet som ska specificera vad världens länder ska göra för att bemöta klimatförändringarnas konsekvenser. Annars riskerar hot mot rent dricksvatten att förbises, säger Tove Lexén, klimatexpert WaterAid som närvarar på plats i Brasilien under COP30.
Även Sverige berörs
Enligt Skogsstyrelsen kan de kraftiga översvämningarna i Västernorrland i somras ha förvärrats av att det fanns kalhyggen i närheten, då det inte fanns någon skog som absorberade nederbörden. Samma princip gäller för tillgången till dricksvatten – med mindre skog binds mindre fukt och grundvattennivåer återställs sämre.
– Det rapporten visar är alltså inte unikt för Västafrika. Även om det finns geografiska skillnader kan vi med säkerhet konstatera att skogsavverkning påverkar mängden tillgängligt dricksvatten. Det bör fler länder ta på allvar, inte minst Sverige där skogspolitiken är omdebatterad, men där vattenperspektivet ofta saknas, säger Tove Lexén.
Fakta från rapporten:
- 99,5 procent av det tillgängliga grundvattnet i Niger är i riskzonen på grund av skogsavverkningar
- 85,6 miljoner människor i Nigeria bor i områden med hög risk för vattenbrist kopplat till skogsavverkningar
- I genomsnitt avverkas 24 800 hektar skog varje år i Ghana, vilket motsvarar ett område lika stort som Göteborgs kommun
- För varje tusen hektar skog som avverkas, försvinner nära tio hektar grundvatten
- 45 procent av befolkningen i Niger, Nigeria och Ghana – över 122 miljoner människor – lever i områden med hög risk för vattenbrist och dålig vattenkvalitet
Källa: Wateraid