Mellan fem och sex gånger i veckan rensar Kretslopp och vatten bort skräp från pumparna i stadens avloppsledningsnät. Om skräpet gör att pumpen stoppar - och det dessutom kommer mycket regn - ökar risken för att orenat spillvatten från toaletter behöver släppas ut vid badplatser eller i Göta älv.
– Detta är ett problem, säger Björn Andersson, driftingenjör teknisk förvaltare som jobbar med pumparna i Göteborgs avloppsledningsnät.
Våtservetter, hushållspapper, bindor, tamponger och tops är det som Björn Andersson och hans kollegor ofta får rensa bort. Men det kan också vara hår, kläder, blöjor, tandborstar och plasttuber med laxermedel (!)
– En gång hittade vi ett bildäck som fastnat i en pump, säger Björn Andersson.
Hans uppmaning till göteborgarna är att bara spola ner det som går genom kroppen plus toalettpapper i toaletten.
– Problemet blir större när olika skräp binds till varandra. Kombinationen av tops, hår, våtservetter och hushållspapper blir till långa kletiga trådar som fastnar i pumparna, säger Björn Andersson.
Han står vid en pumpstation där pumpen arbetar dåligt. Nere i brunnen har fett bildat en tjock hinna överst på avloppsvattnet och pumpen syns inte. När Björn Andersson och hans kollega hissar upp pumpen är den full med de vanligaste skräpet, men också en större plastbit. När plastbiten är borta och pumpen tillbaka nere i brunnen kan den arbeta för fullt igen.
Pumparna finns i hela ledningsnätet i Göteborg. Deras uppgift är att pumpa avloppsvattnet på platser där avloppsvattnet inte kan rinna av sig själv. De blir därför som nålsögon i ledningsnätet. För det allra mesta tar pumparna hand om den mängd avloppsvatten som krävs och inget behöver släppas ut orenat på vägen till reningsverket.
Problemet kan även uppstå då det kommer mycket regn. En del gamla avloppsledningar är gemensamma för regnvatten och avloppsvatten. Och om det kommer mer vatten än vad pumparna kan hantera behöver orenat avloppsvatten släppas ut i sjöar, i havet och i vattendrag. Detta för att undvika att avloppsvattnet ska tränga upp i källare och toaletter.
– Om vi inte har full kapacitet i våra pumpar när de kraftiga regnen kommer ökar risken för att vi behöver släppa ut orenat avloppsvatten. Det bidrar till att försämra kvaliteten på badvattnet, även om det avloppsvatten som vi då släpper ut är utspätt med väldigt mycket regnvatten, säger Björn Andersson.
Men det är inte bara denna så kallade bräddning som förorenar vattnet på våra badplatser. Det handlar också om läckage från jordbruk och djurhållning som rinner ner i våra sjöar och vattendrag.
– Sedan har vi kanadagässen som lever vid våra badplatser. Deras avföring rinner ner i vattnet när det regnar, säger Björn Andersson
Källa: Göteborgs stad