Svedalas reningsverk har certifierats för att återföra växtnäring till jordbruket. Det innebär skärpta miljökrav, cirkulär användning av slam och ett stärkt kretslopp från avlopp till åker. Certifieringen gör Svedala till det sjunde anläggningen inom VA SYD som godkänts enligt Revaq.
– Vi har länge velat kvalitetsstämpla vårt avloppsslam och det är ett stort steg för Svedala att bli det sjunde Revaq-certifierade verket på VA SYD, säger Johanna Grolsch, driftchef på Svedala avloppsreningsverk.
Genom certifieringen förenklas spridning av slammet på åkermark, vilket gynnar lokal, cirkulär användning av växtnäring.
VA-organisationen är den aktör i Sverige med flest Revaq-certifierade anläggningar. Utöver Svedala är även Borgeby, Ellinge, Klagshamn, Källby, Sjölunda och Södra Sandby certifierade.
Slam på åkermark i stor skala
Under 2024 spreds cirka 30 000 ton Revaq-certifierat slam från VA-organisationen på åkermark. Det motsvarar omkring 60 procent av den totala slamproduktionen från samtliga anläggningar.
– Det är en viktig fråga för oss på VA SYD och i hela branschen. Det handlar både om reningen på avloppsreningsverken men också kvaliteten på vattnet när det kommer till oss. Genom det förebyggande miljöarbetet kan vi ställa krav på att oönskade utsläpp ska åtgärdas redan vid källan. Vi är alla med och bidrar till vad vi släpper ut i avloppet. I slutändan är arbetet en del av en renare vattenmiljö och ett bättre kretslopp från avlopp till jord, säger Agneta Thor Leander, miljöingenjör på VA SYD.
Jordförbättring med slam
Slammet som uppstår i reningsprocessen innehåller biologiskt nedbrytbara ämnen och näringsämnen som fosfor och kväve. Det ger ökad mullhalt i jorden, vilket förbättrar markens struktur och förmåga att hålla fukt.
Forskning sedan 1981
Sedan 1981 har långsiktiga fältförsök genomförts i Eslövs kommun och utanför Malmö för att utvärdera slammets påverkan på mark och gröda. Försöken visar att slamtillförsel inte påverkar växters upptag av tungmetaller, att mullhalten ökar och att slammets kvalitet förbättrats över tid. Studier visar heller inga negativa effekter kopplade till mikroplaster, organiska ämnen eller antibiotikaresistenta bakterier.
Källa: VASyd